nedjelja, 29. ožujka 2015.

BEZ HALJINA

HALJINA
-----


Elegantna i veoma zenstvena,
magicna haljina, boje bez,
uz koju je otvorena mogucnost
bezbroj kombinacija.
Uz modne detalje, interesantne
ukrasne kragne i
esarpe,
kao i uz unikatni nakit,
dobijate uvek novu haljinu.





***


subota, 28. ožujka 2015.

PANTALONE

PANTALONE
-----



***
Izaberite ili napravite svoj savrseni model pantalona.
Elegantni model, krojen sa visokim pojasem, klasicne nogavice.
Materijal – pamucni stof.
Zenstveni model pantalona koji istice
liniju tela posebno kada su u kombinaciji
uz cipele sa visokim potpeticama.

***


utorak, 17. ožujka 2015.

NEGA LICA I TELA


PUSTI PUZU ROGOVE – UKLONI MI BORE
-----

Novi trend iz Azije, tretman lica puževima. Listi egzotičnih tretmana u koje spadaju maske za lice od kavijara, masaža tela čokoladom ili riblji pedikir pridružili su se – puževi. Sa dalekog Tajlanda, aktuelne svetske meke za sve spa inovacije, u ostale delove planete širi se trend ulepšavanja uz pomoć ovih mekušaca. Spore životinjice, navodno, dok gamižu po licu klijenta uspešno otklanjaju odumrle ćelije kože, čiste pore, a sluzavi trag im je bogat mineralima i vitaminima i skoro idealan za vraćanje vlažnosti epiderma. Ovo nije izum novijeg datuma, već je deo tradicionalnih tehnika ulepšavanja dama iz Azije. Poznata je praksa upotrebe puževa u Kini, a mnoge kreme za podmlađivanje upravo sadrže ekstrat puževe sluzi. Ovaj tretman stigao je I na nase prostore.
***

nedjelja, 8. ožujka 2015.

MEDJUNARODNI DAN ŽENA

MEDJUNARODNU DAN ŽENA
-----

Međunarodni dan žena ili  kolokvijalno , Osmi mart , dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. ožujka. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Švicarska je posljednja zemlja u Europi koja je uvela pravo glasa ženama (1972).
Mnoge žene, kao na primjer sufražetkinje,  zastupale su ideju većih ženskih  prava. Ipak, prvi nacionalni Dan žena obilježen je 28. veljače 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike. Kolovoza iste godine organizirana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale . Inspirirana američkim delanjem povodom ovog pitanja, Njemica Luiz Cic predložila organiziranje Međunarodnog dana žene .
Kako ona nije bila u stanju da svoje ideje provesti u  djelo, inicijativu za taj praznik preuzela je njemačka feministkinja i komunistkinja  Klara Zetkin (1857-1933). Cetkinova se borila za prava žena od 1889, a prijedlog je javno iznijela tog kolovoza u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset . Prvo obilježavanje dana bilo je 18. ožujka 1911. u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Danskoj , dok su ga obilježile mnoge demonstracije uz feministkinje diljem Europe. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj  uvjerila Lenjina da ovaj praznik  prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i poslijeratna SSSR i njezine saveznice (uključujući SFRJ).
Kao međunarodni dan žena, osmi mart (po prvi put točno određeni datum), prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjeni narodi su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena. U međuvremenu su uvedene institucije poput trudničko bolivanje , ograničenje rada žena u trećoj (noćnoj) smjeni, ista plaća za isti rad,  pravo glasa i mnoge druge. Obično se proslavlja darivanjem žena cvijećem.
Počeci proslavljanja ovog dana imali su jasnu političku boju, što svjedoči i priložena razglednica koja se prodavala u SSSR . Tako na njemu piše: Osmi mart je dan pobune radnih žena protiv kuhinjske robije. Reci NE ugnjetavanju i praznini duha rada u kućanstvu. Ipak, motivi su kasnije izmijenjeni, pa su za naredne godine korištene slike mimoze , sovjetske ženske biljke . Uz to je u svim državama nestala politička nota, te Dan žena više nije isključivo praznik za komuniste.
***



nedjelja, 1. ožujka 2015.

MAGIJA JE U DETALJIMA

ZENSTVENOST U RUKAVICAMA
-----

“Istinski lepu ženu čini njena spontanost i svijest o sopstvenoj ženstvenosti.”
Najzenstveniji aksesoar su svakako rukavice.


Kažu da đavo leži u detaljima, a rukavice su odličan aksesoar koji može snažno uticati na vaš sveukupni izgled. U svim oblicima, veličinama, dužinama i stilovima one nas iznova i iznova osvajaju
Kada je reč o rukavicama, gotovo je nemoguće zaobići stil Jacqueline Kennedy Onassis, čuvene američke modne ikone 50-ih godina XX veka. Jacqueline je bila elegantna i klasična. Sastavni deo njenog stila bile su rukavice svih dužina, uključujući i kratke rukavice koje je nosila na dan svog venčanja. Osim Jackie O, mnoge čuvene dame koje su obeležile istoriju, uobličavale su svoju eleganciju ovim prefinjenim modnim detaljem.


Odgovarajuće rukavice mogu delovati vrlo elegantno u pravoj prilici. Ipak, kako ovaj modni detalj ne nosimo često, kao što su možda naše majke i bake činile u prošlosti, odabir adekvatnih rukavica i poznavanje pravila njihovog nošenja može delovati na prvi pogled zastrašujuće. Zato napravite pravi izbor.
Nošenje rukavica je simbol prošlih vremena. Dužina rukavica zavisila je od prilike i doba dana. Danas, u vreme opuštenijih društvenih normi, u odabiru rukavica presudni su boja i stil haljine koju nosite.