ponedjeljak, 17. kolovoza 2015.

PRVE TKANINE

KAKVE SU BILE PRVE TKANINE?

***


Čovjek ne bi mogao živjeti bez hrane, odjeće ili zaklona. Kad je, u potrazi za hranom, primitivni čovjek prvi put ubio životinju, zacijelo mu nije bilo ni na kraj pameti da pomisli da ta životinja može čovjeku pružiti i sirovinu od koje se može sašiti odijelo. 
Kasnije je čovjek otkrio da se krznom i kožom tih životinja može zaštititi od kiše i studeni.
Vjerojatno je neki pastir pukim slučajem otkrio da se vlakna izvučena iz runa mogu rukom isplesti i da se na taj način može stvoriti neka vrsta debele niti koja, kad se iskriža i ispreplete, može dati čvrstu čoju.
Večinu vlakana što se danas upotrebljavaju za proizvodnju tkanina ljudi su upotrebljavali još u davnoj prošlosti. Mnogi su stari narodi usavršavali izradu tkanina načinjenih od različitih vlakana i znali su te tkanine vješto i lijepo obojiti.
Prva vlakna od kojih je čovjek načinio tkaninu zacijelo su bila od vune i lana. Još prije više od 10.000 godina lan se uzgajao u Švicarskoj! Ostaci ribarskih mreža, načinjenih od lana, pronađeni u kućama prastanovnika Švicarske još iz doba kad su mamuti lutali šumama Evrope.
I Egipćani su još prije više tisuća godina proizvodili finu i čvrstu čoju. Ovojnice na mumijama, pronađenim u starim grobnicama, još uvijek su bile u prilično dobru stanju. U Bibliji se često spominju vuna, predenje i tkanje, pa stoga zaključujemo da se i tada znalo za proizvodnju čoje.
Stari Grci i Rimljani su najviše upotrebljavali vunu za izradu odjeće. Rimljani su uzgajali ovce s posebno finim i dugačkim runom.
Pamuk se upotrebljavao u staroj Indiji. Aleksandar Veliki, kad se u 4. stoljeću prije naše ere iz Indije vratio u Grčku, donio je sa sobom i pamuk. Pamučne tkanine, lijepo istkane i divno obojene, pronađene su i u grobnicama uzduž obale Perua još iz doba naroda Inka!
Svilena buba (ili sviloprelja), koja daje svilu, najljepše od svih prirodnih vlakana, uzgajana je u Kini još prije više od 2.000 godina prije naše ere.
Kao što vidite, vještina odijevanja i izrade odjeće razvija se već odavno. Danas znanstvenici stvaraju sve moguće vrste umjetnih vlakana da bi se od njih pravila što ljepša, trajnija i jeftinija odjeća.


Nema komentara:

Objavi komentar