subota, 15. kolovoza 2015.

PRIBADACA

KAKO JE NAPRAVLJENA PRIBADAČA?
***



Najstariji oblik što ga je imala pribadača bio je najvjerojatnije oblik trna. Kasnije je čovjek naučio kako praviti pribadače od kostiju riba ili drugih životinja. U pretpovijesno doba. neolitski čovjek je već izrađivao pribadače od bronze.
,,Zihemadla“ ili ,,čioda“, vrlo slična današnjoj pribadači, upotrebljavala se u Evropi, vjerovali ili ne, još koncem brončanog doba, oko 1000. godine prije nove ere! Bila je od bronce, tanana, savijena tako da se vrh pričvršćivao u ,,glavi“, na gornjem dijelu.
U Evropi, u staro doba, pribadače su više služile kao ukras nego kao predmet za pričvršćivanje i prikopčavanje odjeće. Tek pred konac 15. stoljeća počela je izrada pribadača kakve ih danas znamo. U to su doba pribadače bile na tako visokoj cijeni da se nekoliko tuceta pribadača smatralo izvanrednim novogodišnjim poklonom!

Prva zemlja u kojoj je počela proizvodnja suvremenih pribadača bila je Francuska, koja ih je izvozila u Englesku. Međutim, uskoro su i Englezi počeli sami proizvoditi pribadače. Godine 1775. Kontinentalni kongres u američkim kolonijama, da bi dao potsticaj proizvodnji pribadača u Americi, ponudio je veliku nagradu za prvih 25 tuceta domaćih pribadača koje će po kvaliteti biti ravne onima što su se uvozile iz Engleske!

Nema komentara:

Objavi komentar