četvrtak, 13. kolovoza 2015.

PRICA O IGLI

TKO JE NAPRAVIO PRVU IGLU?

***

Igla je tanka alatka, na jednom kraju oštra i zašiljena, dok na drugom kraju često ima mali otvor, ušicu, kroz koju se provlači konac.
Igla je odavno poznata čovjeku, tako da ne znamo kada je „pronađena”.
Znamo jedino da su najstarije igle izrađivane od kosti, slonovače, drveta, bronce ili jednostavno od običnog trna. Neke vrste igala bile su zapravo samo šila, onakva kakva upotrebljavaju postolari, jer nisu imale ušicu. Služile su za bušenje rupa u materijalu. Vrlo lijepo izrađene igle od kostiju ptica i riba pronađene su u nekim nalazištima koja potječu još iz kamenog doba.
U civiliziranijim narodima tisućama godina su se upotrebljavale koštane igle koje su na jednom svom kraju bile probušene. Igle napravljene od kamena pronađene su i u staroegipatskim ruševinama. Rimljani su poznavali brončane i željezne igle. Tako su, na primjer, u Pompejima pronađene vrlo lijepo izrađene igle.
Čelične igle, koje izgledaju kao današnje, prvi su počeli izrađivati Kinezi. U Evropu su čelične igle iz Kine donijeli Mauri, i to u srednjem vijeku. Prve čelične igle počele su se u Evropi proizvoditi u Niimbergu, u Njemačkoj, u 14. stoljeću.
Za vrijeme vladavine kraljice Elizabete u Engleskoj jedan je Nijemac podučio Engleze kako se prave igle. Proizvodnja igala danas je važna grana industrije u Engleskoj. Najvažniji proizvođači igala danas su Engleska i Francuska.

***



Nema komentara:

Objavi komentar