četvrtak, 31. prosinca 2015.

ZENSKA POSLOVNA MODA KROZ DESETLJECA

ZENSKA POSLOVNA MODA KROZ DESETLJECA
-----


Poslovna moda je oduvijek bila važna. Kakvu je netko nosio haljinu i na koji način, govorilo je puno o tome tko je, što je i gdje želi ići.
Poslovna moda se tijekom desetljeća promijenila, postala ležernija pa čak i ženstvenija.
---

1940-te



Žene su u četrdesetim bile jednostavne i elegantne. Dok su se u slobodno vrijeme odijevale vrlo različito, žene u tvornicama i trgovinama oslanjale su se na udobnost i eleganciju. Zbog ograničenih materijala i smanjenja zaliha zbog rata mnoge su žene nosile uniforme. No, praktičnost nije bila jedina bitna. Minimalizam je ohrabrio žene da koriste tkanine na nove načine. Suknje su se skratile i kombinirale s jaknama. Mnogima se radna odjeća sastojala od suknje do koljena ili hlača, bluze i jakne. Tu su bili naravno i šal ili marama i šešir.
---

1950-te



Nakon rata moda je krenula u smjeru luksuza i ekstravagancije. Zaposlene žene su štedjele na kućnoj odjeći, ali na onu za ured nisu. Hlače su već postale prihvatljive, ali prava dama je i dalje nosila suknju. Popularne su bile uske olovka suknje, a općenito naglašavana je figura poput pješčanog sata. Rukavice i šeširi su davali elegantan i inteligentan izgled.
---

1960-te



Kako je sve više žena ulazilo u poslovni svijet tako se pred poslovnu modu postavljao zahtjev udobnosti. Uobičajena poslovna odjeća sastojala se od podsuknje, suknje ili haljine do koljena i jednostavne bluze. Formalno su se hlače smatrale prihvatljivim za svakodnevno nošenje u ured. Odijela su bila elegantna, često pastelnih boja, u kombinaciji s prslukom i jaknom ili kaputom iste dužine. Ovratnik je vrlo često bio naglašen krznom ili vunom.
---

1970-te



Dok su cvijeće i grafika bili uobičajeni na casual odjeći, poslovna moda je ostala mirnija. Još uvijek su u trendu bile siluete pješčanog sata i retro trendovi. No, odjeća je sve češće od mekih materijala i opuštenijih linija. Svilene marame i šalovi dodavali su ženstvenost.
---

1980-te


Naglasak je u modi bio na ramenima. Najveći utjecaj imale su serije poput Dallasa i Dinastije. Vuna, pamuk i svila vratile su se u modu i zamijenile sintetičke materijale. Ženska odjela su krojena nešto sličnije muškim, a te grublje linije su bile ublažene maramama i svilenim šalovima. Također u trendu je bio i nakit, naušnice zlatne ili biserne, kao i ogrlice.
---

1990-te


Jastučići s ramena su izbačeni, a vrlo moderna su bila odijela tj. sako i hlače iste boje i materijala. Traperice postaju prihvatljive za ured, a ponovno se vraćaju i klasične suknje i haljine do koljena. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih moderna su bila i kožna odijela.
Kasnijih devedesetih suknje se skraćuju, izrezi produbljuju. Popularne postaju tkanine od lycre i kašmira.
---

2000-te


Sve manje poduzeća ima norme poslovnog odijevanja te je skoro sve dozvoljeno odjenuti na posao. Ženska poslovna moda postala je potpuno opuštena, ženstvena i lepršava. Traperice su postale sastavni dio uredske mode. No, dobro poslovno odijelo i dalje ostaje bitno, posebno uske olovka suknje.
---


*** 

petak, 25. prosinca 2015.

SRETAN BOZIC

SRETAN BOZIC
-----


***

by Mary Spark
-----

ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

PATENT ZATVARAC

PATENT ZATVARAC
- NASTANAK -
-----


***
Tako obican, cak banalan, a u svojoj jednostavnosti tako genijalan
- patentni zatvarac -
  
Ono sto nam je danas vrlo dobro poznato kao patent-zatvarac, popularnije ciferslus ili rajsferslus, na engleskom “zip fastener” ili samo “zipper,” rodilo se jos sredinom 19. stoljeca, ali iako genijalan, neizmjerno i beskrajno koristan, desetljeca su morala proci prije nego sto ga je javnost prihvatila. Za skromni i obicni ciferslus, to mehanicko cudo koje zajedno drzi toliko toga u nasim zivotima, dugi je bio put do vrha.
Covjek koji je, 1846. godine, dobio patent za sivacu masinu – Elias Howe – prvi je imao ideju za nesto slicno danasnjem patent-zatvaracu, jos 1851. godine. Po Howeu, trebao se zvati “Automatic, Continuous Clothing Closure,” automatski, ne-prekidni zatvarac odjece. Howe je patentirao svoj izum, no vjerojatno zbog uspjeha koji mu je donijela sivaca masina, odustao je od marketinga svog zatvaraca i tako propustio priliku da u povijest udje i kao “Otac ciferslusa.”
Cetrdeset je godina moralo proci prije nego sto ce Whitcomb Judson, iz Chicaga, 1891., prijaviti svoj zatvarac, prilicno zamrseni sistem kopca, spona i kuka. Ucinio je to, navodno, da bi pomogao prijatelju koji je imao problema s ledjima; Judsonov zatvarac omogucio mu je da jednom rukom “zatvori” cipele, bez velikog sagibanja.
Izum je debitirao na Svjetskoj izlozbi u Chicagu 1893. godine, ali s malo komercijalnog uspjeha, Judson ih je prodao tek dvadeset, suvise slozen i nespretan je bio njegov sistem “zatvaranja.” Suvise dugo je trebalo i za izdavanje patenta – 22 mjeseca, sto takodjer govori da je njegova naprava bila suvise kompleksna. Iako je za to vrijeme Judson bitno modificirao dizajn, nista bolje njegovom zatvaracu nije islo ni kad se pojavio na trzistu 1904. godine, jer nitko nije znao sto ciniti s tom nezeljenom novotarijom, ljudi su bili navikli na gumbe, bili zadovoljni njima, i nisu mogli zamisliti ni jedan drugi nacin zakopcavanja i otkopcavanja odjevnih predmeta.
Malo se danas zna o Whitcombu Judsonu osim da je bio ambiciozan i “selfmade” covjek, da je  imao sklonost za komplicirane izume, izume koji su rijetko funkcionirali. Iako je za proizvodnju svog zatvaraca Judson, u Chicagu, osnovao kompaniju – Universal Fastener Company, nadajuci se sirokoj primjeni i velikom uspjehu, njegov novi izum nasao je svoje mjesto samo na cizmama i kesicama za duhan. Kompaniji je krenulo na bolje kad je Judson dobio partnera Harryja Earlea, iz Minneapolisa, trgovackog putnika koji je radio za jednog proizvodjaca poljoprivredne mehanizacije. Putujuci zemljom, promicao je zatvarac kao i druge sjajne ideje Whitcomba Judsona.
No, cak i nakon znakovitog poboljsanja dizajna, Judsonov se izum nije maknuo dalje od – cipela. Trebalo je naci dobrog investitora. On se i pojavio u liku Lewisa Walkera, pukovnika, odvjetnika i biznismena iz Pennsylvanije, zeljnog ulaganja u nesto solidno, s puno obecanja.  Judsonovi izumi, ukljucujuci zatvarac, iako genijalni, ostaju, medjutim, i dalje neprakticni i bez trzista. Ali trojka – Judson, Earle i Walker – ostaje uporna, zajedno ulazi u novo stoljece i seli kompaniju iz Chicaga u Hoboken, u New Jerseyju, zatim u Meadville, u Pennsylvaniju. Earle cak odlazi u Evropu, u nadi da ce moci prodati prava na izum, ali – nista ni od toga. Po povratku, medjutim, nalazi u New Yorku novi izvor kapitala. Godine 1904., Judson dodatno pojednostavljuje svoj izum, ali ne dovoljno da bi se nasao na zenskim suknjama i haljinama. Jos uvijek je to jedna svojeglava i slozena naprava.
Earle dize ruke, Walker preuzima kormilo kompanije. Jedan njen inzenjer – Peter Aronson - dovodi svedskog doseljenika Gideona Sundbacka, elektro-inzenjera iz Westinghousea, koji ce, do 1913., bitno usavrsiti izum Whitcomba Judsona, nazvati ga “razdvojivi zatvarac,” a razviti istovremeno i strojeve za proizvodnju zatvaraca. Zasto je Sundback, obrazovan u Njemackoj, ostavio dobro mjesto u Westinghouseu? Zaljubio se u kcer Petera Aronsona! Sad Aronson odlazi u Evropu, u Pariz, s namjerom da francuskim krojacima i krojacicama ponudi sjajan izum – Ferme-Tout Américain. Postize vrlo malo uspjeha. Modna industrija i dalje patetni zatvarac ignorira.
U prosincu 1913., Sundback izlazi s jos jednom novom verzijom. Umjesto kukica i usica – dva niza zubaca koji su cvrsto zahvacali jedan u drugoga i lako i sigurno zajedno drzala dvije strane naprave, dva njena elementa. Nije potrebno ulaziti u detaljniji opis Sundbackovog “Hookless #2”, ciji dizajn je bio daleko bolji od svih ranijih, stvar je sada izgledala vrlo slicno onome sto danas svi dobro znamo i uzimamo zdravo za gotovo, potpuno nesvjesni koliko je verzija, i godina, bilo potrebno za jedan od najjednostavnijih mehanizama modernog vremena. Tako obican, a tako genijalan, moguce ne nuzan i apsolutno neophodan, ali postao je beskrajno koristan u nasim svakodnevnim zivotima.
Ali, polako... tek je trebala poceti jedna druga potraga, pronalazenje trzista. I ona ce biti nevjerojatno duga, gotovo puna dva desetljeca. Pocetak Prvog svjetskog rata otvorio je, istina, neke mogucnosti izumu Judsona/Sundbacka, kad ga je americka vojska odlucila koristiti za dobar dio opreme i odjece vojnika. A i B. F. Goodrich Company bila je njime dovoljno impresionirana da ga stavi na svoje “Zipper Boots,” galose, ali to ce biti tek 1923. godine.
Tridesetih godina, patent-zatvarac se poceo koristiti na djecjoj odjeci; reklamna kampanja ga je i predstavljala kao nesto sto ce djeci omoguciti da se sama obuku, bez pomoci roditelja. Godine 1934., patent zatvarac je prvo osvojio Veliku Britaniju, kad ga je vojvoda od Windsora stavio na svoje hlace i time, jednim potezom, slomio otpor britanskih krojaca, a onda i Francusku, ali ne bez bitke, koja se pod imenom “Bitka za slic” vodila 1937. godine. Naime, francuski su modni dizajneri shvatili prednosti patent-zatvaraca, ali trebalo je uvjeriti muskarce da su oni puno bolji od dugmadi za zakopcavanje raspora na njihovim hlacama. Americki casopis Esquire patentni je zatvarac i reklamirao kao “Najnoviju krojacku ideju za muskarce” i medju njegovim mnogim prednostima hvalio onu koja ce gospodu postedjeti “neugodnosti nenamjerno neuredne odjece.” Vlasnici novih hlaca sa ciferslusom ipak ce ga ponekad zaboraviti zatvoriti.
Patent-zatvarace ce, godine1937., konacno prihvatiti i zenska moda. Neki smjeliji modni dizajneri, poput Else Schiaparelli, nekoliko su godina vec bili eksperimentirali njima.  Godine 1939., kompanija u Meadvilleu,  koja ce nekoliko puta mijenjati ime, iz Universal Fastener Company u Automatic Hook and Eye Company, zatim u Hookless Fastener Company, danas Talon Corporation,  prodala je vec oko 300 milijuna ciferslusa. Drugi svjetski rat usporit ce proizvodnju i prodaju, bakar je bio potrebniji u izradi nekih drugih proizvoda, ali ubrzo po zavrsetku rata, oko 1950., godisnja ce prodaja prijeci brojku od milijarde patent-zatvaraca.
Sve skupa - gotovo 80 godina, od toga nekih cetrdeset za usavrsavanje, moralo je proci prije nego sto je patentni zatvarac, izum koji je prosao kroz ruke nekolicine predanih izumitelja, postao svakodnevna stvar u nasim zivotima. Danas je na svemu, od hlaca do vecernjih haljina, od kofera do vrece za spavanje, satora, pokrivala za plovila... “ Tako obican, cak banalan, a u svojoj jednostavnosti tako genijalan... nigdje vise bez njega!  “Od simbola modernosti Hitlerovog mehaniziranog Treceg Reicha... do seksualnog, drustvenog i politickog simbola, prisvojenog od Aldousa Huxleyja, Marlona Branda, antinacistickog satirista Kurta Tucholskog, Erice Jong, Rolling Stonesa,” pisao je, 1996. godine, Robert Friedel u “Zipper: An Exploration in Novelty,”  knjizi o povijesti patent-zatvaraca. Davno je jos svicarski povjesnicar i kriticar arhitekture Siegfried Giedion rekao: “Nema banalnih stvari za povjesnicara.”
Usput, engleski naziv “zipper” patentni je zatvarac dobio u B. F. Goodrich Company. U povlacenju ciferslusa na svojim gumenim cizmama, B. F. je cuo “zzzzzip” i uskliknuo “zip ‘er up,” oponasajuci zvuk koji je proizvodila ta pametna mala naprava.
***

 Whitcomb Judson


Neopravdano zaboravljen Whitcomb Judson ciji se clasp-locker usavrsio u patentni zatvarac. Bio je prodavac, inovator i inzenjer.
***


***

 Gideon Sundback


Gideon Sundback, slavu je stekao na Judsonovom izumu.
***

***

***

subota, 19. prosinca 2015.

MUSKA MODA KROZ DESETLJECA

MUSKA MODA KROZ DESETLJECA
-----

---

1900-1909 godine-
Prvo desetljece proslog stoljeca muska moda je bila luksuzna i elegantna.
Svecano musko odijelo je bilo
trodijelno, a sastojalo se od
kaputa/sakoa , odgovarajuceg prsluka i pantalona.

***

1910-1919 godine-
Muska moda je u ovom razdoblju unijela dosta promjena.
Sve cesce su kapute zamijenile jakne sa remenom.
Svecana odjeca je ukljucivala frak, prsluk, pantalone i leptir kravatu koja je i
do danas ostala prisutna u formalnim prilikama.
Sakoi su bili siroki i nešto duzi.

***


1920-1929 godine-
U prvim godina bile su popularne jakne sa remenom koje su podsjecale
na uniforme kao ostatak Prvog svjetskog rata.
 Pantalone su bile sire i ravnog kroja.
 U drugom dijelu razdoblja modni dodatak su postale torbe,
a moderne su bile i dvobojne cipele.
Pretezno su se nosile kravate, dok su leptir masne bile rezervirane
 zasvecane prilike.


***

1930-1939 godine-
Kao rezultat recesije muska moda je bila manje izbirljiva u kvaliteti tkanina,
pa cak i izradi odijela.  Jake pa cak i svijetle boje koje su se ranije vidjale,
vjerojatno zbog utjecaja opce depresije,
 zamijenile su tamne poput sive,
tamno zelene i smedje. Ove boje su do danas ostale
kao glavne boje za tmurne mjesece.
Muske kravate su postale sire i vise s grafickim uzorcima.

***


1940-1949 godine-
Ovo desetljece je obilježio Drugi svjetski rat.
Odijela su se radila od sinteticke vune, a prilicno jednostavnih krojeva,
bez dzepova i nabora, koji su se ranije vidjali.
Krajem ovog desetljeca pojavljuju se i nekiznacajni dizajneri
koji su obiljezili modni svijet.
Christian Dior je bilo jedno od zvucnih imena koje je i danas dominantno.
 Odijela postaju kvalitetnija,
bolje krojena, a nakon dužeg razdoblja muška moda postaje ponovno bitna.

 ***

1950-1959 godine-
Muska odijela su postala sira u ramenima, a pantalone su postale uze i krace.
Talijanski modni dizajneri su imali jak utjecaj na cjelokupan dizajn
muskih odijela, a oni su prezentirali siroka ramena, 
uze pantalone, te krace jakne i sakoe, koji su bili izradjeni od 
kvalitetnih materijala.
Kravate su bile nesto uze.

***


1960-1969 godine-
U ovom desetljecu se opcenito u musku modu unijelo nesto vise 
 mladenackog stila.
Muska odijela dozivjela su takodjer promjene, 
prisutan je miks boja, svjetlije ali i jace boje. 
Sarena odijela nisu bila nikakva rijetkost.
Kravate su bile sire nego pedesetih godina, a moderne su bile i kravate
ukrasene cipkom.

***

1970-1979 godine-
Posebno popularne su bile jake boje, hipi izgled, ali i traperice. Moderna
su bila i srebrena odijela, prošivene jakne i pantalone od barsuna.
Kravate su bile prilicno siroke.

***

1980-1989 godine-
U ovom razdoblju veliku utjecaj na modu su imali glumci,
glazbenici idruge slavne osobe. Trendovi su se osamdesetih brzo pojavljivali i
nestajali. No, jedan od najjaĉih trendova je sigurno stil serije Poroci
Miamija. Bitne su bile boje. Ispod sakoa su se nosile majice, a samo u
poslovnoj modi kosulje.

***

1990-1999 godine-
Muska moda postaje opustenija i udaljava se od klasicnog poslovnog izgleda.
Moderne su bile flanel kosulje, te traperice i traper jakne
posebno svijetlih boja i ispranog dojma.
Iako su bile moderne i klasicne kravate s prugama,
popularne su bile i kravate razlicitih naglasenih
motiva, ali i cvjetni uzorci.

***


2000-2009 godine-
I dalje je jako popularan bio lezeran izgled,
 ali je on postao poslovniji. Moderne su bile kosulje na pruge,
 a vrlo cesto u jacim bojama poput plave, ruzicaste i ljubicaste.
 Kravate su pocetkom proslog desetljeca bile srednje sirine,
dok je kasnije kravata postala tanja,
 a posebno je takva kravata popularna kod mladjih generacija.

***


*** 

petak, 18. prosinca 2015.

KAKO NOSITI CRNI SAKO

CRNI SAKO
-----

Moda za svaki dan.
Odevna kombinacija sa crnim sakoom je
idealna za sve prilike.
Bilo da se radi o obicnom,
svakodnevnom poslovnom danu,
Ili
svecanim prilikama,
 sa crnim sakoom necete pogresiti.
Prisutan je vec dugi niz godina
u vrhu svetske mode
kao vrhunac stila i
jednostavnosti.
Prikladan je za razlicite modne
kombinacije.
Licno koristim vise crnih sakoa, razlicitog
kroja i duzine.
Za danasnju odevnu kombinaciju,
Odabrala sam mali, strukirani crni sako,
usku maicu roze boje, crne pontalone i
cipele sa visokim potpeticama.
Varijante su  beskonacne uz modne
dodatke, aksesoare, nakit.













-----


***

četvrtak, 17. prosinca 2015.

HOROSKOP U SVETU MODE

MODNI HOROSKOP
~
Kakav stil bira vaš znak
-----


OVAN
Žena Ovan voli sport, brzu vožnju i tzv. muška zanimanja. Ovakav temperament podrazumijeva i određen stil oblačenja – udoban i praktičan. Ako se ne radi o pravoj uniformi, Ovnu se u svakom slučaju dopada vojnički stil - maskirne pantalone, majice i jakne, sve vrste trenerki i sportskih patika. Žene Ovnovi imaju lijepe noge koje otkrivaju bermudama i kratkim pantalonama, rijetko mini-suknjama. Dobro im pristaje top s visokim izrezom, zatvoren do grla, ali koji otkriva ruke. Dio tijela koji simbolizuje Ovna je glava pa pripadnicu ovog horoskopskog znaka nikad nećete vidjeti sa šeširom ili kapom. Omiljena boja im je crvena, a omiljeni materijal – vuna. Modni kreator rođen u znaku Ovna je Vivijen Vestvud.
***

BIK
Žene Bikovi vole tradiciju, dom, prirodu i dobru kuhinju. Krase ih ženstvene obline. Istovremeno vole praktične, ali lijepe i rafinirane stvari. Dobro im pristaju tanki materijali, komotnog kroja, tako da njihove više ili manje izražene obline nisu pretjerano naglašene. Uz gustu, sjajnu i najčešće dugu kosu, žena Bik nepogriješivo bira odjevne predmete koji joj najbolje pristaju. Dio tijela koji je važan za Bika je vrat, pa ne podnose šalove i ogrlice, a ako ih i nose, nose ih spuštene da bi vrat bio slobodan. Bikovi vole ružičastu, smaragdnu, belu i nježno žutu boju tkanina. Modni kreator rođen u znaku Bika je Valentino.
***

BLIZANCI
Mladolikog izgleda, žena Blizanac i u poznim godinama može razmjenjivati garderobu sa svojom ćerkom. Modno, ona je Lolita. Njen životni stil zahtjeva i odgovarajuću, bogatu garderobu. Ne može se dva puta obući ista haljina! Neprestana želja za novim stvarima djeluje razarajuće na kućni budžet Blizanaca (njen ili suprugov, njoj je to svejedno). Dio tijela koji ih simbolizuje su ruke, koje rado otkrivaju nekim originalnim džemperom, čak i zimi, a naglasak stavljaju na neobične rukave. Sintetiku vole više od prirodnih materijala. Vole žutu, fluorescentne i psihodelične boje (tek da se ne bi dogodilo da ih neko ne primijeti). Modni kreator rođen u ovom znaku – Fioruči.
***

RAK
Rak se oblači sljedeći diskretne nijanse svojih osjećanja, a modne trendove gotovo nikada ne prati. Žene Rakovi priklanjaju se krajnje ženstvenom, ali tradicionalnom stilu, ili se oblače kao djevojčice. Nije rijetkost vidjeti ženu Raka u pedesetim godinama kako nosi cipele s kaišićima, ravnih đonova – poput onih na lutkama. I odlično im pristaju! Žene ovog znaka vole čipku, volane, haljine zategnute u struku, kao i haljine kombinezon kroja, s tankim naramenicama. Vole boje Mjeseca: biserno belu, sedefastu i srebrnu. Modni kreator rođen u znaku Raka je Đorđo Armani.
***

LAV
Lavica mora svima pokazati i dokazati da je kraljica. Haljina ne samo da mora biti od nekog čuvenog kreatora, nego mora biti najskuplja u cijeloj kolekciji. Lavicu možete prepoznati po tome što je okićena zlatom ili je sva u šljokicama i svili još od ranog jutra. Često ima lijepu, bujnu plavu ili crvenu kosu, poput lavlje grive. Ako joj materijalne mogućnosti ne dopuštaju sve te skupe stvari, Lavica je sposobna da se zapusti do kraja i da se istakne barem time. Omiljena boja je zlatnožuta, eventualno narandžasta. Modni kreator rođen u ovom znaku je Iv Sen Loran.
***

DJEVICA
Znak koji odgovara šestoj kući Zodijaka, a ta kuća simbolizuje modu, često je veoma skromno i neupadljivo obučen. Djevica je prije krojačica nego moderna žena. Hirurškom preciznošću i svojstvenom metodičnošću poštuje sva klasična modna pravila. Djevica voli sve što je korisno i praktično, a u njenom slučaju to znači odevne predmete sa džepovima i velike ženske torbe, koje su joj ponekad fetiš i kojih ima cijelu kolekciju. Žena u mokasinama i kratkoj škotskoj suknji najverovatnije je Djevica. Njene boje su senf žuta i kobaltna plava. Modni kreator rođen u ovom znaku je Tom Ford.
***

VAGA
Žene Vage su lijepe i elegantne, u stalnoj potrazi za savršenom harmonijom. Vage vole prefinjeni klasični stil poput onog Ketrin Denev ili Gvinet Paltrou, osim ako neki senzualni uticaj ne rezultira stilom Rite Hejvort ili Monike Beluči. Vaga voli svilu, pamuk, lan, odnosno prirodne materijale. Premda bira kvalitetne cipele, voli najjednostavnije modele, tamne boje i bez ikakvih ukrasa. Odgovarajuća torbica je Kelly. Vaga voli nježne jesenje boje, boju meda, starog zlata, mahovine, ništa drečavo, upadljivo i napadno. Modni kreator rođen u znaku Vage je Joši Jamamoto.
***

ŠKORPIJA
Najseksepilniji i najmisteriozniji znak Zodijaka. Škorpiju ćete prepoznati po prodornom pogledu tamnih očiju. Premda je često nepravilnih crta lica ili građe, na veliku zavist klasičnih ljepotica, njenom magnetizmu teško koji muškarac može odoljeti. S tim u vezi, može se oblačiti kako želi. Najviše voli crno, sado-mazo komplete, odjeću koja nalikuje donjem vešu (steznike, haljine kombinezon kroja), kožne odjevne predmete. Njena sklonost ka tajnovitosti uključuje duge haljine s prorezom ili potpuno zatvorene, ali prozirne bluze. Škorpion simbolizuje genitalnu zonu, pa im najviše odgovara odjeća niskog struka koja otkriva veš i dio tijela. Modni kreator rođen u ovom znaku je Stefano Gabana.
***

STRIJELAC
Istraživačicu, putnicu i sportistkinju, ženu Strijelca odlikuju lijepe noge. U prevodu – mini-suknje i čizme do mile volje. Kad završi s umivanjem ili tuširanjem, žena Strijelac smatra da je za taj dan svoj tretman ljepote privela kraju. Nije pomodna, pleni svojim divnim osmijehom, dugim nogama i prirodnošću svog stila. Odgovara joj sportski i etno stil. Ne treba se iznenaditi ako ženu Strijelca vidimo u sariju – to su njeni suveniri s putovanja. Njene boje su crvena (poput nara), ljubičasta, tamnonarandžasta i smeđa. Modni kreator rođen u znaku Strijelca je Alesandro Del Akua.
***

JARAC
Ako u bioskopu sretnete zavodnicu koja ispred vas korača uspravnim, elegantnim hodom, najverovatnije se radi o ženi Jarcu. Modu ne prati, jer bi njena potreba za autonomijom stradala pred bilo čijim diktatom. Za sebe želi samo ono što zaslužuje, vrhunskikvalitet u svemu, uključujući i odjeću. Možete je vidjeti u jakni od tvida staroj dvadeset godina, prema kojoj vaš novi sako izgleda kao stara krpa, ili u crnoj haljini uz koju nosi torbicu skuplju od nakita svih prisutnih žena. Jarca simbolizuju leđa, pa zato ova žena ima kraljevsko držanje i često dubok izrez haljine na lijepim leđima. Boja: sve varijante crne, boja leda, slonovače, purpurno crvena. Modni kreator rođen u znaku Jarca je Rafaela Kurijel.
***

VODOLIJA
Potpuno nekonvencionalan znak, sa stalnom potrebom za transformacijom. Vodolija ne prati modu, nego anticipira modne trendove. U improvizaciji žena Vodolija je genijalna. Njen način oblačenja je revolucionaran i futuristički. Lako ćete je sresti u majici s likom Če Gevare. Obožava bižuteriju, a ponekad se šminka do neprepoznatljivosti. Voli sve što sjaji, kao i sintetičke materijale protkane zlatnim nitima, šljokicama, perlama, kao i materijale čija se boja preliva – taft i svileni moher. Voli električno plavu boju u svim nijansama, kobaltnu, zelenu poput vode. Modni kreator rođen u znaku Vodolije je Kricija.
***

RIBE
Romantične, beskrajno ženstvene, sentimentalne, empatične Ribe, za razliku od sebi suprotnog znaka, Djevice, simbol su mode, ali je uglavnom proizvode. Genijalni modni kreatori rođeni su u ovom znaku – Živanši, Moskino, Kenzo … Dio tijela koji Ribe simbolizuju jesu stopala, stoga je njihov najomiljeniji do garderobe zapravo obuća. Imaju lijepa stopala, a kad bi mogle, i zimi bi nosile što otvorenije sandale. Žene Ribe ne štede novac da bi se obukle jedinstveno. Boje: ciklama roze, zumbul plava, srebrna, bijela. Još jedan modni velikan rođen u ovom znaku je Aleksandar Mek Kvin.
***
FASHION DESIGN
by Mary Spark